16. srpna 2012

Špagety s pomarolou

8 rajčat, 2 cibule, 8 stroužků česneku, panenský olivový olej, lžička oregana, lžička bazalky, lžička petrželové nati (může být i sušená), pepř, pálivá paprika nebo feferonka, sůl, 80 g másla, parmazán

Nejprve si připravíme „pomatlu“. Do hluboké pánve nalijeme olivový olej do výšky asi půl centimetru. Nakrájenou cibuli na něm lehce opražíme a přidáme rajčata nakrájená na osminky.Okořeníme oreganem, bazalkou, petrželovou natí. Osolíme,opepříme, přidáme pálivou papriku nebo feferonku. Za občasného míchání dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Pak přidáme najemno nakrájené 4 stroužky česneku, máslo a necháme dalších 10-15 minut dusit. Hotovou „pomatlu“ necháme na teple, než se uvaří špagety. Do velkého hrnce nalijeme 2/3 vody, osolíme plnou hrstí soli, přidáme zbývající stroužky česneku, každý rozkrájený na 3 dílky, zakápneme olivovým olejem a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme špagety a vaříme podle druhu asi 8 minut al dente (na skus pevné). Uvařené scedíme a pokapeme panenským olivovým olejem. Podáváme samostatně - každý si ochutí špagety na svém talíři podle vlastní chuti. Nakonec posypeme strouhaným čerstvým parmazánem. K pití je doporučeno červené víno, může však být i bílé.

Žádné komentáře:

Okomentovat