15. srpna 2012

.Slovenský guláš z dvojího masa

300 g hovězího masa (zadní, kližka), 300 g vepřového plecka, 60 g tuku, 300-400 g cibule,zelená paprika, 2 rajčata, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 0,5 lžičky mletého kmínu, vrchovatá lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce kečupu,pepř, vývar z kostky bujónu, sůl

Hovězí i vepřové maso pokrájíme na větší kostky. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na půlkolečka. Očistíme si česnek, zelenou papriku (nakrájíme ji na proužky) a spaříme a oloupeme rajská jablíčka. V kastrolu (nebo v papiňáku) rozpálíme tuk (olej, sádlo),osmažíme na něm cibuli, přidáme hovězí maso a také ho osmahneme po všech stranách. Zhruba po 10 minutách přidáme vepřové maso a také osmažíme.Mícháme. Když je vepřové maso téměř měkké, rozprášíme na ně hladkou mouku, promícháme s masem a znovu necháme osmahnout. Pokud se nám maso přichytává, přidáme malinko vývaru a stále mícháme. Přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín, pepř, mletou papriku a sůl. Po troškách podléváme vývarem až dosáhneme potřebného množství tekutiny. Stále mícháme. Necháme chvíli provařit a potom přidáme nakrájenou papriku a rajčata. Vaříme-li v papiňáku, v této chvíli ho uzavřeme a necháme asi 30 minut vařit. Jinak dusíme na mírném ohni až je maso měkké.Do hotového guláše můžeme přidat asi 4 lžíce zakysané smetany.Podáváme s rýží, těstovinami nebo pečivem.

Žádné komentáře:

Okomentovat