9. května 2012

Maso po sečuánsku s omáčkou


2 ks kuřecích křídel, 2 ks vepřových kotlet, 0,5 kg hlívy ústřičné ( lze nahradit žampiony, ale má to jinou chuť), střední mrkev, střední cibuli, 0,5 větší okurky hadovky, ¼ kg čínského zelí, 4 stroužky česneku, sojová omáčka hustá, kajenský pepř mletý, tabasco, kari, houbové koření, cukr, sůl, olej

Maso nakrájíme na kostky cca jeden a půlcentimetrové nebo nudličky. Dáme do misky spolu s trochou oleje, velkou lžící sojovky, lžičkou kari a houbového koření a pepře. Necháme marinovat min 2 hodiny v chladničce. Mezitím nakrájíme zeleninu: Mrkev na tenké 2 milimetrové plátky, cibuli rozloupeme po slupkách a nakrájíme na čtverečky, to samé uděláme s čínským zelím, ale používáme jen bílou dužinu (zbytek se hodí na salát), okurku na kostičky a česnek na plátky. 
Omáčka : Uděláme si zeleninový vývar. Do kastrolku s 0,2 l vařící vody s trochou soli, houbového koření a pepře povaříme napřed česnek s mrkví, asi 3 minuty, poté přidáme cibuli a zelí a vaříme další 2 minuty. Vypneme a do horké vody doplníme okurkou. Na pánvi s trochou oleje zprudka osmahneme marinované maso, po chvilce přidáme nakrájené houby a podlijeme vývarem ze zeleniny. Přidáme ještě pár kapek sojovky, trochu pepře a houbového koření a dusíme maso cca 5 minut doměka. Přidáme pár kapek tabasca a lžičku cukru, a zprudka vaříme za stálého míchání, aby nám cukr trochu karamelizoval. Vypneme, přidáme podušenou zeleninu. Omáčka by měla být středně hustá, trochu nasládlá a lehce ostrá. 

Žádné komentáře:

Okomentovat