8 velkých brambor (jedna asi 150 g), 250 g hub, cibule, 2 stroužky česneku,
110 g másla, žloutek, 4 lžíce polévkové lžíce smetany, 2 kávové lžíce sekané
petrželky a 2 lžičky pažitky, 2 dl horkého drůbežího vývaru, 8 dvojitých
alobalových plátů
Houby očistíme, opereme a jemně nasekáme. Přibližně dvě polévkové lžíce
nadrobno nakrájené cibule zpěníme 2 až 3 minuty na mírném ohni na 30 g másla za
stálého míchání. Přidáme jemně nakrájený česnek a houby, mícháme tak dlouho až
houby ztratí svoji šťávu. V hrnku rozšleháme žloutek a rozmícháme se smetanou.
Rozmíchanou smetanu se žloutkem zalijeme houby a rychle promícháme, potom
necháme 5 minut na středním nebo mírném ohni za stálého míchání, avšak
nenecháme přejít do varu, až směs zhoustne. Sundáme z ohně, přidáme petrželku a
pažitku, promícháme.Oloupeme brambory. Omyjeme znovu po oloupání. Lžičkou na kávu je vydlabeme v
podélném směru, avšak vnější část hlízy má zůstat nejméně 1cm tlustá. Vydlabané
brambory naplníme houbami. Alobal potřeme máslem a položíme na něj plněné brambory. Každý brambor polijeme
3 lžícemi vývaru a uzavřeme alobal. Pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě na
středním ohni. Plněné brambory se hodí buď jako samostatný předkrm nebo příloha
k masu.
Žádné komentáře:
Okomentovat