3. června 2010

Ceviche

1 kg filet bílého rybího masa,např. tresky, ale můžete použít jakoukoliv kvalitní čerstvou rybu, 6-8 citronů,limetek nebo obojího, 3 velké červené papriky, 3 velké zelené papriky, 6 středně velkých cibulí (nejlepší je bílá tzv. sladká cibule), 500 ml kvalitního rostlinného oleje,nejlépe olivového, 300 ml ostré tomatové omáčky (ne kečup!), 5-6 lžic worcesterské omáčky, 1 kg zralých,ale pevných rajčat, 2-3 lžíce sušeného oregána,podle chuti i víc, sůl a pepř na dochucení

Rybí maso dejte asi na půl hodiny do chladu, aby se zpevnilo a líp se vám krájelo.Pak ho nakrájejte nejdřív na úzké proužky a poté na co nejdrobnější kostičky./ostrým nožem / Z citronů, limetek či obojího vymačkejte šťávu. Zalijte jí kostičky rybího masa v misce (porcelán,sklo,plast) a misku potom vložte do chladničky. Tradiční doba chlazení, během níž maso působením šťávy dokonale zkřehne a zprůsvitní, je šest hodin. Rybí maso vsypte do cedníku a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou - šťáva už svůj účel splnila. Propláchnuté maso nechte okapat na vrstvě kuchyňského papíru (stačí v cedníku). Rajčata přelijte v hrnci vařící vodou a minutu je v ní ponechejte; slupka pak půjde snadno stáhnout. Zatímco rajčata chladnou, nakrájejte papriky (opláchnuté a zbavené jádřinců) na kostičky.K přípravě Ceviche můžete zužitkovat i další druhy různě barevné  zeleniny - výsledek bude pokaždé jiný,ale vždycky zajimavý. základní pravidlo zní: krájet co nejdrobněji a nejúhledněji. Na stejně drobné kostičky nakrájejte i bílou cibuli a vychladlá rajčata. Posledním krokem je dochucování. Dobromysl (oregano) nejdříve rozeměte v dlani, aby se uvolnilo co nejvíce vůně. Zalijte tomatovou omáčkou a olejem, dochuťte worcesterem, solí a pepřem (pozor worcestr může být dost slaný!)

Žádné komentáře:

Okomentovat