22. ledna 2010

Polské bochánky s kandovaným ovocem

4 malé briošky nebo neslané rohlíky., 0,25 l mléka., 65 g cukru v kostkách., 2 vejce., 30 g hladké mouky., sáček vanilkového cukru., 50 g kandovaného ovoce., nakrájeného na malé kousky., citronová šťáva.,
Připravíme si vanilkový krém. Svaříme mléko s vanilkovým cukrem. V míse smícháme cukr s moukou. Vmícháme vaječné žloutky (bílky si dáme stranou). Postupně přidáváme teplé mléko, uvedeme do varu a stále mícháme. Po 3 minutách vaření sejmeme z ohně a necháme vychladnout. Připravíme si základ jako na bílkové pusinky. Ušleháme bílky na pevný sníh. Do kastrolu se silnějším dnem vložíme kostky cukru, přidáme 1 až 2 PL vody a citronové šťávy. Cukr rozehřejeme na mírném ohni za občasného protřesení kastrolem. Jakmile vznikne dostatečně hustý sirup,     pomalu ho vlijeme do sněhu z bílků a zašleháme. Sníh nabude na objemu a bude se lesknout. Do vychladlého vanilkového krému přidáme nakrájené kandované ovoce. Briošky rozpůlíme a sejmeme vršky. naplníme je vrchovatou PL krému. Klademe je na plech. Přiklopíme druhou částí briošky, kterou potřeme sněhem z bílků, a na povrchu vytvoříme vidličkou vruby. Necháme zapéct pár minut v předehřáté troubě, aby povrch zezlátl, a necháme vychladnout.
Rada: Briošky si snadno upečeme sami. Stačí nám 10 minut. Nejdříve smícháme 180 g smetany se 180 g prosáté mouky. Vytvoří-li se žmolky, postupně je rozetřeme dřevěnou vařečkou. Přidáme ušlehané vejce, 30 g cukru, špetku jemné soli a 15 g droždí. Vše přelijeme do formy vymazané máslem a vyložené pergamenovým papírem. Potřeme vejcem a pečeme 34 minut v mírně vyhřáté troubě.
Obměny: Bochánky se pečou jednotlivě, ale můžeme připravit i jeden větší bochánek z větší briošky, který po upečení nakrájíme na kousky pro více osob.


Doporučené nápoje: Sladší bílé víno, džus, minerálka, káva.

Žádné komentáře:

Okomentovat