23. ledna 2010

Rybí salát

250 g čerstvých nebo mražených rybích plátků například tresky., 3 PL citronové šťávy., 3 drcená zrnka pepře., sůl., pepř., tabasco., 20 g rozinek., několik tenkých proužků citronové kůry., hlávkový salát., malý kelímek smetany., 8 PL pomerančové šťávy., sladká paprika., několik snítek petržele., 
Budeme-li salát připravovat z čerstvých ryb, uvedeme v kastrolu do varu 0,75 l vody ochucené citronovou šťávou, přidáme zrnka pepře a 1/2 KL soli., Necháme pár minut přejít varem, sejmeme z ohně a necháme vychladnout. Do vlažného nálevu vložíme plátky ryb. Jakmile voda začne mírně vřít, kastrol přiklopíme pokličkou. Snížíme plamen a rybu 2 až 3 minuty povaříme v mírně perlící vodě. Rybu necháme v chladnoucím nálevu vystydnout. Máme-li k dispozici mraženou rybu, budeme postupovat podle návodu uvedeném na obalu. Obecně platí, že rybu můžeme vložit do vlažného nebo studeného nálevu a dále postupovat, jako bychom upravovali čerstvou rybu, s tým, že dobu vaření prodloužíme o 8 až 10 minut. Jakmile je ryba uvařená, necháme ji okapat a vyjmeme zrnka pepře. Hrozinky propláchneme a necháme je 8 minut v troše vody nabobtnat spolu s citronovou kůrou. Salát omyjeme a odstraníme povadlé listy. Malé vnitřní lístky a měkké bílé části listů nakrájíme po šířce na nudličky široké cm. Do smetany přidáme 6 PL pomerančové šťávy, směs rozšleháme a ochutíme kapkou tabasca, špetkou soli a pepře. Zbylými listy salátu vyložíme dno a strany skleněných pohárů. Zakapeme zbylou pomerančovou šťávou. Vychladlou rybu nakrájíme na kousky a smícháme ji s nakrájenými lístky hlávkového salátu a se zálivko a rozinkami. Salát ochutnáme a podle potřeby dokořeníme. Podáváme ho v pohárech a na odzobu použijeme petrželku a špetku červené papriky. Tento pokrm podáváme hodinu až 1 1/2 hodiny poté, co jsme ho připravili. Má být vychlazený. 
Obměna: Rybu můžeme nahradit kuřetem nebo pěti vejci vařenými natvrdo a nakrájenými na plátky, které smícháme s loupanými a nadrobno nakrájenými rajčaty. 


Doporučené nápoje: Bílé polosuché víno, světlé pivo, nesladký džus, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat