20. ledna 2010

Piškotový dort s červeným ovocem

piškotový korpus., 125 g smetana ke šlehání., 400 g jahod., 300 g malin., 50 g moučkového cukru., 5é g cukru na pospání (vanilkový cukr).,
Jahody a maliny omyjeme, necháme okapat a zbavíme je stopek. 200 g jahod a 200 g malin vsypeme do kastrolu, podlijeme 0,5 dl vody, osladíme 50 g cukru a podusíme na mírném ohni 15 minut. Ovoce rozmixujeme. Pyré z červených plodů přelijeme do mísy a uložíme do chladna. V míse ušleháme vychlazenou šlehačku. Do ušlehané šlehačky vmícháme 50 g cukru (vanilkového). Piškotový korpus přeložíme na kulatý dortový podnos, nakrájíme ho na čtyři díly, každý z nich ozdobíme šlehačkou a ozdobíme zbylými jahodami a malinami. Každý díl podáváme zvlášť politý ovocným pyré.  
Rada: Malinový nebo jahodový dort -  budeme potřebovat 0,5 l šlehačky a kg ovoce. Piškotový korpus překrojíme podélně na dva díly. oba díly zvlhčíme třešňovou šťávou (můžeme použít i trochu likéru). Spodní díl poklademe polovinou ovoce. Na ovoce navrstvíme šlehačku. Horní díl přiložíme na vrstvu šlehačky a znovu poklademe druhou polovinou ovoce a potřeme silnou vrstvou šlehačky. Uložíme do chladna. 
Obměna: Korpus můžeme plnit různými krémy a vylepšit čokoládovou polevou. Plníme-li vanilkovým krémem, můžeme do krému (pokud dort nebudou konzumovat děti) přidat vaječný koňak nebo lžičku rumu.


Doporučené nápoje: Růžový sekt, minerálka, káva.

Žádné komentáře:

Okomentovat