21. ledna 2010

Mexický mléčný krém

1,5 l mléka., 500 g moučkového cukru., špalíček skořice., PL kukuřičného škrobu., 3 PL sherry., 
Moučkový cukr vsypeme do velkého kastrolu. Zalijeme mlékem a promícháme, aby se cukr dobře rozpustil. Přidáme špalíček skořice. Zahřejeme, a jakmile tekutina začne perlit, snížíme plamen. Necháme mírně vřít 30 minut za stálého míchání. Kastrol sejmeme z ohně a odstraníme špalíček skořice. Kukuřičný škrob zředíme v misce trochou studené vody. Přidáme trochu teplého mléka a promícháme. Vše vlijeme do kastrolu a řádně promícháme. Kastrol vrátíme na oheň a vaříme na mírném ohni za stálého míchání, dokud krém zcela nezhoustne a poté dokud nezíská zlatavou barvu. Pokračujeme ve vaření, dokud se krém nezačne oddělovat od stěn kastrolu. Tehdy přilijeme sherry. Na prudkém ohni necháme krém opět zhoustnout. Dáváme dobrý pozor, aby se u dna nepřipaloval. Kastrol stáhneme z ohně, jakmile krém opět zhoustne. Vlijeme ho do širokého poháru a necháme vychladnout.
Rada: Krém můžeme posypat trochou strouhaného kokosu.
Obměna: 1., Aby byl krém hustší, nahradíme kukuřičný škrob bramborovou moučkou nebo krupicí. V tom případě musíme do krému přidat kousek másla. 2., Chuť krému můžeme zvýšit, když do něj přidáme některé jemně voňavé suroviny jako například vanilku, jemně usekanou citronovou nebo pomerančovou kůru, anýz, kávu, čokoládu, květ pomerančovníku nebo hřebíček. 3., Místo sherry zvolíme třešňový likér, rum nebo maraskino.


Doporučené nápoje: sherry, sekt, káva, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat