21. ledna 2010

Štěrbákový salát

150 g tvarohu., bílý jogurt., PL smetany., oloupané natvrdo uvařené vejce., jablko., snítka tymiánu., farmářský dresing., 250 g širokolistého štěrbáku (eskariolu)., větší kadeřavý štěrbák (kolem 300 až 400 g)., 2 L octa nebo citronové šťávy., 2 loupaná rajčata.,
Jogurt a tvaroh ušleháme v misce s PL smetany. Vejce nakrájíme na kolečka a kolečka přepůlíme. vsypeme do mísy. Oloupeme jablka a odstraníme z nich jádřince. Jablka nakrájíme na silnější kolečka a pak na kostičky. Přidáme je do mísy. Vše smícháme s lístky tymiánu, solí, pepřem a trochou farmářského dresingu. Přiklopíme víkem. Kadeřavý štěrbák očistíme od povadlých listů a zbavíme ho tuhých částí. Opláchneme, odstředíme a nakrájíme na velmi malé a tenké kousky, dlouhé 2 až 3 cm. Ještě jednou dáme okapat a přeložíme do velké salátové mísy. Povadlé listy a tuhou spodní část širokolistého štěrbáku odstraníme a rychle opláchneme. Listy osušíme a nakrájíme na proužky široké asi 3 mm. Přidáme je do mísy. Rajčata nakrájíme na plátky a zbavíme je jader. Několik koleček si dáme stranou na ozdobu. Plátky nakrájíme dále na 2 nebo 3 kousky a přidáme do salátové mísy. Salát přelijeme octem nebo citronovou šťávou. Osolíme a opepříme. Promícháme a necháme odpočinout. Zálivku ochutnáme, případně dochutíme a vlijeme do omáčníku. Povrch salátu ozdobíme kolečky rajčat, která jsme si dali stanou. Salát podáváme spolu se zálivkou v omáčníku.
Rada: Na tento salát můžeme zkombinovat ty druhy salátu, štěrbáku či čekanky, které jsou právě na trhu k dispozici.
Obměny: 1., Tento salát v zimě obměníme tak, že do něj přidáme syrový usekaný špenát nebo propláchnuté kyselé zelí. 2., směs jogurtu se smetanou nahradíme zakysanou smetanou. 3., Místo jablka dáme do zálivky hrušku nebo malé kostička a ananasu. 4., Tymián nahradíme petrželkou nebo pažitkou. 


Doporučené nápoje: Lehké červené víno.

Žádné komentáře:

Okomentovat