20. ledna 2010

Pikantní žampiony po provensálsku

500 g žampionů., 4 PL citronové šťávy., 4 PL olivového oleje., velká cibule usekaná najemno., 3 stroužky česneku, který vyloupeme a rozdrtíme., černý pepř., 400 g loupaných malých rajčat., 10 až 12 oliv plněných paprikou., sůl., 2 PL provensálského koření., 
Žampiony seřízneme, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Malé žampiony necháme vcelku, velké překrojíme nebo nakrájíme na čtvrtky. Vsypeme je do mísy, zalijeme citronovou šťávou a promícháme.Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na mírném ohni na něm osmahneme cibuli a česnek. Rajčata nakrájíme na 6 až 8 čtvrtek, podle potřeby odstraníme tvrdé části pod stopkou a případně i jádra. Do pánve přidáme žampiony a po uplynutí 2 až 3 minut i rajčata. Pánev přiklopíme a dusíme 5 až 6 minut. Olivy nakrájíme na kolečka, přidáme je k žampionům, osolíme a opepříme podle chuti. Přidáme bylinky a promícháme.
Rada: Žampiony po provensálsku podáváme samostatně, jako zeleninu nebo jako přílohu k masovým pokrmům. Přípravě žampionů musí předcházet jejich důkladné očištění. Žampiony neloupeme, ztratily by přírodní vůni, ale omyjeme je kartáčkem pod vodou s přísadou octa nebo citronové šťávy, aby žampiony nečernaly. 
Obměna: Můžeme podle chuti okořenit žampiony koriandrem, petrželkou a šalotkami.



Doporučené nápoje: Růžové nebo bílé lehké víno, sekt, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat