21. ledna 2010

Banány v těstíčku

4 banány., 100 g hladké mouky., 2 vejce., 100 g krupicového cukru., 2 PL oleje., 2 likérové sklenky rumu., špetka soli., olejová lázeň.,
Mouku vsypeme do mísy a utvoříme důlek. Do něj vlijeme sklenici studené vody, rozklepneme 2 celá vejce, přidáme PL krupicového cukru. olej a špetku soli. Vše pečlivě promícháme dřevěnou vařečkou, aby vzniklo hladké těstíčko. Těsto necháme hodinu odpočinout. Po uplynutí této doby oloupeme banány a přepůlíme je v podélném směru. Půlky banánů napichujeme na vidličkou a postupně je obalujeme v těstíčku. Obalené banány smažíme v rozpáleném oleji. Jakmile se banány dozlatova osmažily (je třeba počítat 4 až 5 minut), vyjmeme je z oleje naběračkou s otvory a klademe je na kuchyňský papír, který přebytek oleje odsaje. Na nahřátý talíř  klademe usmažené poloviny banánů a sypeme je krupicovým cukrem. V malém rendlíčku mírně zahřejeme rum a banány v těstíčku jím zakapeme. Ihned podáváme a před hosty flambujeme.
Rada: Na tento pokrm se nehodí příliš zralé banány, jejichž slupka je již mírně skvrnitá. Při smažení by nedržely vcelku. 
Pro labužníky: Banány v těstíčku jsou čínskou specialitou. Chceme-li přesně dodržet tradice čínské kuchyně, použijeme na flambování místo rumu rýžovou pálenku. Tento bezbarvý destilát, který koupíme ve specializovaných prodejnách, má velmi jemné aroma.

Doporučené nápoje: Lehké bílé stolní víno, růžové perlivé víno, minerálka, čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat