21. ledna 2010

Karamelový krém

0,5 l mléka., 250 g moučkového cukru., 1/2 špalíčku vanilky., 3 vejce., 30 g hladké mouky., 20 g másla., PL světlého medu., 80 g loupaných mandlí., 1/2 citronu., 2 dl smetany ke šlehání., sáček vanilkového cukru., 
Mléko svaříme spolu s 50 g cukru a 1(2 špalíčku vanilky. Do mísy vsypeme mouku a utvoříme ve středu důlek. Za stálého míchání mouky postupně přidáváme vejce. Poté postupně přiléváme teplé mléko, ze kterého jsme předtím vyjmuli špalíček vanilky. Vzniklý krém propasírujeme přes síto nad kastrolem, v němž jsme mléko vařili. Vrátíme nad mírný oheň a mícháme vařečkou, dokud směs nezhoustne. Jakmile krém začne vřít. přelijeme ho do chladné nádoby a necháme zcela vychladnout. Na teflonové pánvi opražíme mandle. Jakmile jsou osmahnuté dozlatova, nahrubo je usekáme. Ze zbylého cukru si PL dáme stranou a ostatní vsypeme na pánev. Zředíme 5 PL vody a zahřejeme na mírném ohni. Nemícháme, ale občas pánví zatřeseme, aby se teplo rozdělilo po celé ploše. Vaření karamelu bedlivě sledujeme. Jakmile se zbarví, přidáme osmahnuté a usekané mandle. Rychle promícháme dřevěnou vařečkou a přidáme med. Tuto směs, ještě v tekutém stavu, vlijeme na vymazaný plech. Pomocí poloviny citronu rozdělíme karamel do stejnoměrné tenké vrstvy. Necháme vychladnout. Ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem, lžíci zbylého cukru a PL studené vody. Vanilkový krém. promícháme, aby se na povrchu neutvořil škraloup. Ztvrdlý karamel nakrájíme na malé kousky a rozdrtíme je pomocí válečku. 3/4 karamelových zrnek smícháme s vanilkovým krémem a přidáme 2/3 šlehačky. Krém přeložíme do skleněných pohárů a ozdobíme několika růžičkami ze zbylé šlehačky. Posypeme zrníčky karamelu. Ihned podáváme.
Obměna: Místo karamelu můžeme použít čokoládu


Doporučené nápoje: Voda nebo jemné (sladké) bílé víno. 

Žádné komentáře:

Okomentovat