21. ledna 2010

Bretaňský bochánek

250 g polohrubé nebo hrubé mouky., 150 g krupicového cukru., 150 g másla., 3 vejce., 1 žloutek., malá sklenka rumu., špetka soli.
Ve velké míse utřeme vařečkou máslo, aby dostatečně změklo. Jakmile je měkké, přidáme cukr a vše dobře promícháme, aby vznikla celistvá hmota. Přidáme celá vejce, špetku soli, potom poprášíme po troškách moukou. Přilijeme malou sklenku rumu a těsto dlouze a důkladně zpracováváme. Formu hojně vymažeme máslem a těsto do ní přeložíme. Ušleháme žloutek a mašlovačkou jím potřeme povrch těsta. Vidličkou nakreslíme na povrch těsta vzor podle vlastního vkusu. Dáme péct do středně vyhřáté trouby na 40 minut. Před podáváním necháme vychladnout.
Rada: Recept na tento bochánek nechybí v žádné bretaňské kuchařce. Je výborný jako moučník, dobře chutná namáčený v bílé kávě nebo v červeném víně. Někde do těsta přidávají švestky máčené v rumu. Bochánek můžeme rovněž podélně přepůlit a naplnit pikantní marmeládou.

Doporučené nápoje: Jablečný mošt, ovocné šťávy, minerálka, červené víno, bílá káva.

Žádné komentáře:

Okomentovat