20. ledna 2010

Broskvové koblížky

kg zralých broskví., 60 g vanilkového cukru., 2 vejce., 15 g polohrubé moky., PL olivového oleje., špetka soli., sklenka mléka., kůra z jednoho citronu., dl koňaku., olej na smažení., PL moučkového cukru., 
Dvě hodiny před podáváním si připravíme koblihové těsto. Do mísy vsypeme prosátou mouku a uprostřed utvoříme důlek. Do něj rozklepneme dvě celá vejce, přidáme špetku soli a PL moučkového cukru. Přidáme PL olivového oleje. Těsto mícháme dřevěnou vařečkou, potom zředíme sklenicí mléka. Dochutíme koňakem. Těsto zpracujeme. Mícháme dokud těsto není dokonale hladké. Citronovou kůru vmícháme do těsta. Mísu přikryjeme a těsto necháme 1 nebo 2 hodiny odpočinout v chladnu. Broskve vložíme na minutu do kastrolu s vroucí vodou. Potom je oloupeme a rozpůlíme. Odstraníme pecky, a jsou-li broskve velké, ještě každou půlku překrojíme. Těsto lehce rozšleháme a namáčíme do něj po jednom kousky ovoce. Ovoce takto obalené v těstě klademe do rozpáleného oleje. Koblížky necháme, aby smažením nabobtnaly. Obracíme je obracečkou s otvory zhruba po 2 minutách. Celková doba doba smažení jsou 4 minuty. Osmažené koblížky necháme okapat a klademe na kuchyňský papír. Hotové koblížky sypeme vanilkovým cukrem a podáváme je teplé. 
Rada: Koblihy se smaží po malých množstvích, aby se nesnížila teplota oleje.
Obměny: 1., Aby koblížky byly nadýchané, přidáme do těsta vaječný bílek. 2., Příprava koblížků bude snazší, přidáme-li do důlku v mouce olej a oříšek pekařského droždí. Těsto zředíme přiléváním vlažné vody, dokud nebude dostatečně řídké. Přidáme lehce ušlehaný vaječný bílek a necháme odpočinout při pokojové teplotě.   

Doporučené nápoje: Růžové nebo perlivé víno, čaj, grog, káva, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat