18. ledna 2010

Špenátová omeleta

8 vajec., 100 g špenátu., oříšek másla., PL oleje., PL smetany., pažitka., kerblík nebo špetka anýzu., sůl., pepř.,
Listy špenátu pečlivě omyjeme, osušíme a odstraníme stopky. ostrým nožem listy nakrájíme na tenké nudličky. Na pánvi rozpustíme olej a máslo. Na tuku podusíme špenát několik minut na mírném ohni. Mezitím do misky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, přidáme nadrobno nasekanou cibulku a kerblík a vše ušleháme. Takto připravená vejce vlijeme na pánev na dušený špenát, zvýšíme plamen a omeletu pečeme několik minut. Střed omelety řádně mícháme vařečkou, abychom urychlili srážení vajec. Jakmile je omeleta upečená, necháme ji sklouznout na servírovací talíř, přeložíme ji a ihned podáváme.
Rada: Aby omelety byla nadýchaná, ušleháme vejce s kapkou vody nebo mléka. Šleháme nejlépe vidličkou. Žloutky budou "křupavé".
Obměna: 1., Špenát můžeme nahradit šťovíkem nebo použít obojí. 2., Hodláme-li připravit omeletu s mátou, stačí nám deset čerstvých lístků a smícháme je s ušlehanými vejci. 3., Čtvrtka papriky nakrájené na nudličky stačí k tomu, aby omeleta byla voňavá. Papriku necháme mírně podusit na pánvi a pak vlijeme ušlehaná vejce.

 Doporučené nápoje: Stolní bílé nebo červené víno, vinný střik, pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat