20. ledna 2010

Pizza čtvero ročních období

250 g hladké mouky., 15 g droždí., 2 špetky moučkového cukru., 6 PL olivového oleje., cibule., stroužek česneku., 70 g žampionů., PL nudliček červené papriky., PL nudliček zelené papriky., konzerva  sekaných rajčat., 2 nebo 3 PL vařené zeleniny (pórek., květák., celer., nebo cukety)., 3 nebo 4 zelené olivy nakrájené na plátky., 4 plátky sardelek., 2 čerstvá zralá rajčata., 50 g strouhaného parmazánu., KL oregana., pepř., sůl., 
Připravíme si těsto. Nejdříve rozdrobíme droždí do 1/2 sklenice vlažné vody. Mouku vsypeme na vál (20 g si dáme stranou) a uprostřed vyhloubíme důlek, přidáme špetku soli. Do důlku vlijeme 1/2 sklenice vody a zpracujeme s moukou. Přilijeme vodu, v níž jsme rozpustili droždí. Nakonec přidáme PL oleje. výsledkem by mělo být pružné těsto Nasekáme cibuli a prolisujeme stroužek česneku. Na pánvi rozehřejeme PL olivového oleje. A osmahneme na něm cibuli a drcený česnek. V malé misce smícháme polovinu obsahu pánve s nudličkami paprik. Přidáme 1/2 PL oleje., PL rajčatové dužiny, sůl, pepř. Žampiony propláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na plátky. V jiné misce smícháme zbytek obsahu pánve s plátky žampionů. Přidáme 1/2 PL oleje., PL rajčatové dužiny. Osolíme a opepěíme. Vařenou zeleninu smícháme s olivami, které jsme nakrájeli na plátky. Mezi tím si troubu předehřejeme a formu na pizzu vymažeme olejem. Vál pomoučíme a těsto rozválíme válečkem. Utvoříme kolo o průměru 30 cm. Těsto necháme ještě 15 minut kynout. Oloupeme rajčata, která jsme předtím spařili ve vroucí vodě. Nakrájíme je na kousky a přidáme k předchozí směsí. Pizzu po celé ploše potřeme směsí rajčat a oleje. Posypeme oreganem. Čtvrtku pizzy obložíme směsí paprik druhou čtvrtku žampiony, další čtvrtku vařenou zeleninou a poslední sardelkami. Celou pizzu posypeme strouhaným parmazánem. Pizzu umístíme doprostřed trouby a pečeme 20 až 25 minut.
Obměna: Sardelky nahradíme sardinkami.

Doporučené nápoje: Chianti nebo jiné suché červené víno, vinný střik, pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat