21. ledna 2010

Pomeranče po turecku

6 pomerančů., 850 g moučkového cukru. sklenka cointreau nebo jiného pomerančového likéru.,
Pomeranče pečlivě omyjeme pod tekoucí studenou vodou, očistíme je kartáčkem a osušíme. Potom ze čtyř pomerančů oloupeme speciálním nožíkem kůru. Kůru vložíme do kastrolu a přelijeme studenou vodou. Uvedeme do varu a vaříme 1 až 2 minuty. Necháme ji okapat a pomocí ostrého nože z ní nakrájíme tenké nudličky. Cukr vsypeme do jiného kastrolu. Přidáme 1 sklenku vody a zahřejeme. Přidáme nudličky pomerančové kůry a necháme vařit na mírném ohni 10 až 15 minut. Mezitím nad miskou, do níž necháme kapat šťávu, oloupeme pomeranče až na dužinu a nakrájíme je na 4 nebo 5 silnějších plátků. Je-li třeba odstraníme jádra. Do sirupu přidáme šťávu, která nám při loupání a krájení pomerančů vytekla. Necháme pár minut mírně povařit, sirup by měl mírně zhoustnout. Naběračkou s otvory vybereme kůru z kastrolu. Přilijeme sklenku likéru a pomícháme. Plátky pomeranče vložíme do hluboké servírovací mísy a přelijeme vařícím sirupem. Ozdobíme nudličkami pomerančové kůry. necháme v chladnu macerovat 2 hodiny před podáváním. 
Obměna: Do kastrolu s cukrem a vodou přidáme citronovou šťávu. Budeme-li moučník podávat dětem, nebudeme používat alkohol. Sirup z citronů nebo z mandarinek alkohol plně nahradí. Na jeho přípravu omyjeme a osušíme 2 kg mandarinek nebo 8 zralých středních a chemicky neošetřených citronů. ustrouháme jejich kůru. Každý kousek ovoce potřeme 500 g cukru v kostkách tak, aby jejich povrch změnil barvu. Přilijeme citronovou nebo mandarinkovou šťávu, šťávu z 1/2 pomeranče a 2 g kyseliny citronové. Vše přelijeme 0,25 l vody, která se vařila 5 minut, přiklopíme pokličkou a necháme odpočinout alespoň 3 dny. Občas promícháme. Po uplynuté předepsané doby propasírujeme směs přes vyvařené bílé pláténko, přelijeme do pečlivě umytých lahví, které jsme vypláchli vroucí vodou, a uzavřeme je vyvařenými zátkami.

Doporučené nápoje: Ovocný džus, vinný střik, ovocný likér, káva.

Žádné komentáře:

Okomentovat