21. ledna 2010

Salát ze syrové zeleniny

1/2 květáku., 250 g žampionů., 1/2 salátové okurky., zelená paprika., avokádo., 3 malá rajčata., 2 nebo 3 celery., 2 PL jemně nasekaných bylinek (petrželka., pažitka., estragon)., šalotka., vejce., KL pikantní hořčice., sklenice olivového oleje., 1/2 citronu., 2 PL smetany., PL kečupu., sůl., kayenský pepř., 50 g černých oliv., 
Oloupeme, očistíme a omyjeme zeleninu. Květák rozebereme na malé růžičky. Žampionům seřízneme nožičky a nakrájíme je na plátky a na kostičky. Okurku oloupeme, papriku zbavíme jádřince a spolu s avokádem vše nakrájíme na kostičky. Rajčata nakrájíme na čtvrtky. Celer nakrájíme na tenké nudličky. Veškerou nakrájenou zeleninu přeložíme do mísy. Posypeme jemně usekanými bylinkami a usekanými šalotkami. V mixéru nebo elektrickým šlehačem rozšleháme celé vejce s hořčicí a olejem. Přilijeme citronovou šťávu, smetanu, vmícháme kečup a špetku kayenského pepře. Znovu promícháme. Zálivku zalijeme syrovou zeleninu v míse. Salát jemně promícháme a ozdobíme  černými olivami. 
Rada: Abychom obměnili způsob servírování, můžeme misky nebo široký talíř vyložit listy hlávkového salátu a na ně rozdělit salát ze syrové zeleniny.
Obměny: 1., V zimě můžeme nahradit rajčata jablky a zdobit ořechovými jádry. 2., V případě, že držíme dietu, připravíme zálivku z nízkotučného tvarohu, citronu a bylinek. Tuto zálivku podáváme zvlášť.

 

Doporučené nápoje: Lehké vílé víno nebo červené víno, ovocné šťávy, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat