22. ledna 2010

Hrušky v tětíčku

4 hrušky., 4 PL moučkového cukru., vaječný žloutek., PL mléka., oříšek másla na vymazání plechu., citronová šťáva.,
Máslové těsto: 150 g polohrubé mouky., 75 g másla., 1/2 KL soli., PL cukru., 1/2 sklenice vody.,
Připravíme si máslové těsto. mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl a cukr, potom máslo nakrájené na velmi malé kousky. Zpracujeme konečky prstů. Pomalu přiléváme vodu a vše ručně rychle uhněteme, ale neboříme prsty do těsta. Z těsta utvoříme bochánek a necháme ho odpočinout 20 až 30 minut. Celé hrušky oloupeme, stopku zachováme. Zakapeme citronovou šťávou, aby nezčernaly. Těsto rozválíme na tloušťku maximálně 3 mm. Vykrájíme kolečka o průměru 12 až 13 cm, podle velikosti hrušek. Každou hrušku umístíme na jedno kolečko. Ovoce posypeme cukrem a těsto kolem hrušky zvedneme, stopku necháme vyčnívat a kraje těsta potřené žloutkem ušlehaným v mléce utěsníme. Žloutkem ušlehaným s trochou mléka potřeme i celý povrch pouzdra. Přeložíme na máslem vymazaný plech a dáme péct do předehřáté trouby na 45 minut. Podáváme vlažné.
Rada: Máslové těsto je třeba hníst konečky prstů co nejšetrněji. Hnětení těsta musí proběhnout rychle, těsto bude jemnější. Máme-li čas, necháme bochánek těsta přikrytý miskou den odpočinout. Aby se nám podařila pravidelná kolečka, použijeme jako tvořítko hrneček nebo talířek.
Obměna: Klasické pouzdro bývá plněné jablkem. V tom případě, a je-li moučník určen dospělým, zalijeme ovoce před utěsněním pouzdra trochou kalvadosu.


Doporučené nápoje: Avanti nebo jiné šumivé víno, vermut, džus, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat