21. ledna 2010

Čokoládový pohár

150 g čokolády na vaření nebo cukrářské polevy., 5 PL pomerančové šťávy., 3 hrušky., 0,8 l vanilkové zmrzliny., 150 g smetany ke šlehání., 3 PL koňaku., několik lískových oříšků nebo 1 1/2 čokoládových granulek nebo hoblinek., 4 piškoty nebo vafle., 
Čokoládu nastrouháme nebo ji nakrájíme na malé kousky. Kousky čokolády dáme do rendlíčku, který umístíme nad kastrol s trochou teplé vody. Uchováme v teple na mírném ohni. Příliš nezahříváme, protože čokoláda nesmí překročit teplotu 35 až 37 stupňů C. Do čokolády nepřiléváme vodu! Necháme ji pomalu rozpouštět. Oloupeme hrušky, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na čtvrtky. Každou čtvrtku překrojíme jednou nebo dvakrát v podélném směru. Kousky hrušek dáme do pohárů nebo misek a zalijeme pomerančovým džusem. Smetanu smícháme s vanilkovou zmrzlinou. Opatrně přilijeme koňak. Hotovým krémem plníme poháry nebo misky. Rozpuštěnou čokoládu mícháme, dokud není hladká. Poté ji vlijeme do pohárů nebo misek. Zdobíme oříšky nebo čokoládovými granulkami a piškoty nebo vaflemi. Moučník podáváme ihned nebo velmi krátce po ukončení přípravy. 
Rada: Je-li čokoláda příliš horká, poleva se nebude lesknout a nebude hladká. Čokoládu nikdy nestavíme přímo na plotnu, okamžitě by se spálila a zhořkla by. 
Obměny: 1., hrušky nahradíme jiným ovocem, buď čerstvým, nebo kompotovým. 2., Zmrzlinu nahradíme vanilkovým nebo karamelovým krémem. 3., Pomerančovou šťávu můžeme nahradit jinou ovocnou šťávou a koňak silnou kávou nebo likérem.


Doporučené nápoje: Káva, čaj, vermut, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat