22. ledna 2010

Meruňkové pyré

0,5 kg čerstvých meruněk., 2 dl smetany., 150 g moučkového cukru., dl vody., 2 nebo 3 PL třešňového likéru., 
Meruňky omyjeme, přepůlíme a vyjmeme pecky. Několik půlek si dáme stranou na odzobu. Spaříme je 2 minuty v sirupu, který jsme připravili ze 150 g moučkového cukru a dl vody. necháme je okapat a sirup si dáme stranou. Ostatní meruňky rozmixujeme na pyré v mixéru. Přilijeme vychladlý sirup a třešňový likér. Vychladlou šlehačku ušleháme, nejdřív pomalu, potom rychleji a nakonec tak, aby zdvojnásobila objem. Je-li příliš hustá, zředíme ji PL studené vody. Meruňkové pyré smícháme se šlehačkou. Postupujeme velmi jemně. Pěnu vložíme do chladničky. Před podáváním navršíme pyré do misek, ozdobíme polovinami meruněk, které jsme si dali stranou, a podáváme s dekorací podle vlastního vkusu.
Rada: Pěnu můžeme nechat v mrazničce zmrznout a podávat ji jako   zmrzlinu.
Obměna: 1., Stejným způsobem si připravíme pěnu z broskví nebo z nektarinek. 2., Mimo sezonu meruněk můžeme pěnu připravit i z kompotového ovoce. V tom případě použijeme pouze 100 g cukru a přidáme citronovou šťávu. Množství třešňového likéru určíme podle vlastní chuti. 


Doporučené nápoje: Jemné bílé víno, vermut, káva, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat