22. ledna 2010

Texaský rajčatový salat

2 rajčata., 2 řapíky celeru., hlávkový salát (srdíčko)., 2 dušená kuřecí prsíčka., 2 plátky kuřecí šunky., šunky., 150 g tvrdého sýra., žloutek., KL hořčice., šťáva z jednoho citronu., KL octa., dl oleje., špetka sladké papriky., worcesterská omáčka., sůl., pepř.,
Připravíme si majonézu. Do velké mísy dáme vaječný žloutek a KL octa. Osolíme, opepříme. Lžíci nebo metlou rozšleháme a přiléváme po vlase olej. Jakmile je majonéza ušlehaná, ochutíme ji několika kapkami worcesteru a citronovou šťávou. Celerové řapíky oloupeme a odstraníme z nich veškeré vláknité části. Nakrájíme je na malé kousky. Rajčata omyjeme, osušíme utěrkou a každé rozkrájíme na osm dílů. Osolíme je. Dva plátky šunky svineme do roliček a nakrájíme je na tenké nudličky. Kuřecí maso a tvrdý sýr nakrájíme na malé kostičky. V míse smícháme veškeré suroviny s majonézou. Dno salátové mísy vyložíme listy hlávkového salátu, které jsme omyli a osušili. Na ně přeložíme připravený salát. Poprášíme červenou paprikou a podáváme.
Rada: Rajčata na salát vybíráme tvrdší a pevná, okolo stopky ještě lehce nazelenalá. Příliš zralá rajčata pouštějí šťávu a tím narušují chuť salátu.
Pro labužníky: Na kostičky nakrájené jablko jemně změní chuť této osvěžující pochoutky. 


Doporučené nápoje: Růžové víno, sekt, vermut, pivo, minerálka.   

Žádné komentáře:

Okomentovat