20. ledna 2010

Palačinky Suzette

125 g hladké mouky., 3 vajce., 3,5 dl mléka., špetka soli., PL moučkového cukru., PL oleje., 50 g změklého másla.,
Náplň: 3 mandarinky (nebo 2 pomeranče)., 100 g moučkového cukru., 125 g másla., 3 PL pomerančového likéru., 4 PL koňaku., několik kapek citronové šťávy.,
Rozklepneme 3 celá vejce. Přidáme PL moučkového cukru a špetku soli. Ušleháme vejce s cukrem vidličkou nebo metlou a pomalu vmícháme mouku. jakmile těsto začne houstnout, přiléváme po částech mléko, dokud těsto nebude tekuté. Podle potřeby přilijeme trochu vody, těsto musí být jako hladký krém, který zakryje vypouklé dno lžíce. Necháme v chladnu odpočinout hodinu. v misce smícháme PL oleje a 50 g změklého másla. Směs uložíme poblíž zdroje, na němž budeme smažit palačinky. Použijeme mělkou teflonovou pánev. Mašlovačkou (nebo stočeným kuchyňským papírem) namočenou ve směsi oleje a másla lehce potřeme pánev. Naběračkou nabereme malé množství těsta a opatrně je rozlijeme na horkou pánev. Pánví kolébáme, aby se těsto rozprostřelo rovnoměrně po celé její ploše. Pánev vrátíme na oheň a palačinku pečeme 1 až 2 minuty. obrátíme dřevěnou vařečkou nebo nadhodíme palačinku tak, aby se obrátila na druhou stranu. Tímto způsobem připravíme 12 palačinek a průběžně je ukládáme do tepla. V misce smícháme 125 g změklého másla a moučkový cukr. Přidáme šťávu z mandarinek nebo pomerančů a strouhanou kůru, pak PL pomerančového likéru, PL koňaku a několik kapek citronové šťávy. Na každou palačinku umístíme PL této směsi, palačinku přeložíme čtyřikrát a klademe na servírovací mísu, kterou udržujeme v teple. Na stůl přineseme mísu s palačinkami a malý rendlík na omáčku. V rendlíku na malém stolním ohřívači zahříváme zbylý pomerančový likér a zbytek koňaku. Jakmile je alkohol horký, zapálíme ho a opatrně přelijeme přes palačinky.

Doporučené nápoje: Džus, minerálka, káva, čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat