21. ledna 2010

Pomerančová želatina

kg červených pomerančů., 5 vaječných žloutků., 150 g krupicového cukru., 250 g smetany ke šlehání., 4 lístky želatiny.,
Pečlivě omyjeme a osušíme dva pomeranče a jemně nastrouháme jejich kůru. Všechny pomeranče vymačkáme, jeden si ponecháme, šťávu vlijeme do kastrolu, který umístíme na mírný oheň, přidáme 4 lístky želatiny a zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. 5 vaječných žloutků dáme do mísy, přisypeme 150 g cukru a strouhanou pomerančovou kůru a vše rozšleháme, dokud nevznikne pěna. Na pěnu pomalu vléváme šťávu z pomerančů s rozpuštěnou želatinou a stále mícháme. Vše přelijeme zpět do kastrolu a za stálého míchání dřevěnou vařečkou na mírném ohni zahříváme 3 až 4 minuty. Dáváme pozor, abychom směs neuvedli do varu. Krém přelijeme do hlubší mísy a necháme vychladnout. V misce ušleháme šlehačem nebo metlou 250 g smetany a jemně ji vmícháme k vychladlému krému. Směs uložíme do ledničky minimálně na 4 hodiny. Po uplynutí předepsané doby směs rozdělíme do pohárů a každý z nich ozdobíme kolečkem oloupaného pomeranče.
Rada: Na konci zahřívaní přidáme do směsi PL pomerančového likéru.
Obměna: Pomeranče (šťávu a kůru) nahradíme 500 g jahod nebo malin, které jsme předtím 15 minut povařili na mírném ohni a rozmačkali na pyré. Ve směsi necháme rozpustit želatinu.



Doporučené nápoje: Sekt, vermut, káva, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat