21. ledna 2010

Palačinkový dort

250 g mouky., 3 vejce., 0,5 l mléka., 25 g másla., 1,5 kg jablek., 100 g cukru krupice., 1/2 špalíčku vanilky., špetka skořice., 1/2 KL jemné soli., 
Připravíme si jablečný kompot. Oloupeme jablka, odstraníme jádřince, nakrájíme je na plátky a dáme je dusit do kastrolu spolu s 75 g cukru, 1/2 špalíčku vanilky a špetku skořice. Do mísy sypeme 250 g mouky, přidáme 3 celá vejce, 1/2 KL soli a 25 g cukru. Postupně přiléváme 0,5 l mléka a šleháme metlou. Na teflonové pánvi na mírném ohni rozpustíme 25 g másla. jakmile máslo pění, vlijeme ho do těsta. Rozšleháme, aby se máslo dobře spojilo s těstem. Postupně na pánvi pečeme palačinky, jednu po druhé, každou palačinku pečeme několik vteřin z každé strany. Hotové palačinky klademe do tepla na talíř umístěný nad kastrolem s horkou vodou. Jakmile jsme dokončili pečení palačinek, připravíme si kulatou zapékací nádobu, na jejíž dno položíme palačinku, rozprostřeme na ni vrstvu jablečného kompotu, přiklopíme další palačinkou a postup opakujeme až do vyčerpání upečených palačinek. Získáme palačinkový dort plněný jablečným kompotem. Dort vložíme na několik minut do předehřáté trouby, nakrájíme na díly a podáváme.
Rada: Palačinky, které jsme neplnili ani nepotírali krémem, se dají dobře zmrazit. Připravíme si je podle obvyklého receptu a necháme je vychladnout. Potom je vršíme jednu na druhou a mezi ně klademe speciální fólii do mrazniček nebo alobal. Nestohujeme jich víc než 6 až 10 najednou. Necháme je rozmrazit 30 minut při pokojové teplotě. Palačinky nahřejeme na talíři, který jsme umístili nad kastrol s vařící vodou nebo je vložíme na několik vteřin do mikrovlnné trouby. Poté je použijeme podle vlastního vkusu a potřeby.

Doporučené nápoje: Ovocná šťáva, lehké stolní víno, minerálka, perlivé růžové víno.

Žádné komentáře:

Okomentovat