22. ledna 2010

Peruánský salát se zálivkou z ančoviček

avokádo., 150 g hub (žampionů)., 100 g mandlí., paprika., malá konzerva ančoviček., srdíčko hlávkového salátu., PL octa., 4 PL oleje., hořčice., cibule., sůl., pepř.,
Avokádo podélně rozkrojíme na poloviny, vyjmeme jádro a lžičkou vydlabeme dužinu. Papriku opálíme nad plamenem nebo ji dáme na pár minut pod gril. Odstraníme tenkou slupku, stopku a jádřince. Dužinu nakrájíme na tenké proužky. Žampiony rychle opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme je na kuchyňském papíře a nakrájíme na tenké plátky. Srdíčko hlávkového salátu pečlivě omyjeme a listy nakrájíme na proužky. Oloupeme cibuli a rovněž ji nakrájíme na proužky. Mandle spaříme vroucí vodou, zbavíme slupek a osušíme. Obsah konzervy ančoviček rozmačkáme vidličkou na pastu. V míse si připravíme zálivku. Hořčici zředíme vinným octem, osolíme, opepříme, přilijeme olej a stále mícháme. Jakmile je zálivka krémová vmícháme do ní rozmačkané ančovičky. Do mísy dáme kuličky vydlabané z avokádové dužiny, oloupané mandle, proužky papriky, plátky žampionů, proužky hlávkového salátu a cibule. Vše promícháme, zalijeme zálivkou z ančoviček a podáváme.
Rada:  Máme-li málo času, použijeme sardelovou pastu. Sardelky se šlehají s olivovým olejem a lisovaným česnekem, hořčicí a s citronovou šťávou, která se přidává nakonec.


Doporučené nápoje: Vlašský ryzlink nebo jiné kvalitní bílé víno, sekt, pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat