23. ledna 2010

Smažené lilky

1 kg lilků (nejlépe podlouhlých)., sklenka hladké mouky., dl olivového oleje., 4  PL vinného octa nebo 2 kelímky jogurtu., 2 stroužky.česneku, 2 PL sekané petrželky., 2 PL soli., sůl., pepř.,
Lilky omyjeme a osušíme. Oloupeme je, nakrájíme na kolečka silná 1 cm a krátce povaříme v osolené vodě. Lilky pak scedíme a osušíme. Mezitím si připravíme omáčku, Prolisujeme 2 stroužky česneku, Přidáme nasekanou petrželku, osolíme, opepříme a smícháme s vinným octem nebo s ušlehaným jogurtem.  Mouku vsypeme na mělký talíř. Ve fritovacím hrnci nebo v kastrolu rozpálíme olej pod pokličkou, abychom zabránili "prskání". Kolečka lilku z obou stran obalíme v mouce, otřepeme, abychom odstranili její přebytek, a osmažíme pomalu po obou stranách. Usmažené lilky odkládáme na kuchyňský papír. Lilky klademe na servírovací mísu a podáváme teplé nebo studené.
Rada: Smažené lilky se velmi dobře hodí ke grilovaným masům.
Obměna: 1., Smažené lilky se mohou podávat s teplou rajčatovou omáčkou. 2., Lilky můžeme rovněž smažit v těstíčku. Těstíčko připravíme z mouky, PL oleje a kousku droždí. Zředíme vlažnou vodou a mícháme, dokud nezískáme hladké těsto, které po vlase stéká z vařečky. Přidáme vaječný bílek, který jsme šlehali vidličkou 1 minutu. Před obalováním necháme těsto 2 hodiny odpočinout.

Doporučené nápoje: Růžové nebo jiné lehké bílé stolní víno, pivo, minerálka. 

Žádné komentáře:

Okomentovat