3. listopadu 2011

Květáková polévka se smetanou

1 kg květáku; 5 dkg cibule; 2,5 dl zakysané smetany; svazeček petrželové natě; 5 g mleté papriky; sůl; mletý bílý pepř; 1 dl oleje; 5 dkg mouky; zelený paprikový lusk; větší mrkev; menší kořen petržele;menší hlíza celeru

Olej rozehřejeme a osmahneme na něm jemně nakrájenou cibulku a paprikový lusk, který rozkrájíme na velice drobné kostičky. Osolíme, aby cibule začala pouštět vodu. Mrkev, petrželový kořen a celer nakrájíme na příčné plátky, čerstvý květák rozebereme na růžičky. Tuto zeleninu přidáme ke smažící se cibulce, jakmile trochu zhnědne, potom osolíme, opepříme, posypeme petrželovou natí a opékáme všechno dohromady. Přidáme mletou papriku, protože ta dodá polévce žádoucí pěknou barvu. Vše promícháme a zalijeme vodou. Během 10-12 minut budeme mít uvařeno, ale ještě než květák docela změkne, zahustíme polévku sladkou smetanou. Přidáváme ji tím způsobem, že do misky se smetanou přilijeme pár kapek polévky, aby se smetana ohřála, a potom ji nalijeme do hrnce s horkou polévkou. Důkladně povaříme. V trošce vody rozmícháme mouku do hladka a použijeme ji do polévky jako zahuštění. Podáváme v hlubokých talířích.

Žádné komentáře:

Okomentovat