31. října 2011

Kuře Marengo

4 celá kuřecí stehýnka; 2 kuřecí prsíčka; 30 dkg žampionů; 3 stroužky česneku; svazek tymiánu; svazek petrželové natě; 2 bobkové listy; 3 dl masového vývaru; 1 dl bílého vína; 0,5 dl francouzského koňaku; 4 rajčata; polévková lžíce mouky; 4 vejce; 2 žemle; olej; sůl; pepř

Kuřecí stehýnka rozpůlíme a dohromady s kuřecími prsíčky předpečeme na oleji. Houby nakrájíme na kousky a začneme dusit na tuku, který nám zůstal po opékání masa. Přidáme nahrubo nasekaný česnek, osolíme, opepříme a až budou houby mírně osmahnuté, směs ochutíme čerstvým tymiánem, petrželovou natí a bobkovým listem. Podlijeme masovým vývarem a předpečené kousky kuřecího masa vrátíme na pánev. Zakapeme bílým vínem a koňakem a 20 minut necháme dusit pod pokličkou. Na několik posledních minut pokličku sejmeme, aby se odpařila šťáva. Do ragú přihodíme na kostičky nakrájená rajčata a začneme je dusit na rozpáleném oleji. Osolíme, opepříme, a až směs získá barvu, zaprášíme moukou. Podlijeme naběračkou kuřecího vývaru. Žemle nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi s několika kapkami stolního oleje. Do hojného množství rozpáleného oleje rozklepneme vajíčka. Pomocí lžíce nabereme tvrdnoucí bílky a obrátíme je na žloutky, tak připravíme „smažená” vejce. Před podáváním naservírujeme na talíř nejprve kuřecí maso. Vedle položíme žemlové krutony a přidáme jedno vajíčko. Vedle masa umístíme jeden kopeček houbového a jeden kopeček rajčatového ragú. Ozdobíme tymiánem a petrželovou natí.

Žádné komentáře:

Okomentovat