3. listopadu 2011

Krémová celerová polévka s opečenou houskou

2 hlízy celeru; 15 dkg másla; pórek; šťáva z citronu; 3 stroužky česneku; 1 - 2 polévkové lžíce mouky; litr mléka; litr vody; 1 dl sladké smetany; 2 housky nebo 2-3 krajíce chleba; svazeček pažitky

Rozpustíme si máslo a osmahneme v něm pórek nakrájený na kolečka, který také osolíme. Očištěný celer nakrájíme na velmi malé kostičky, které přisypeme k pórku, a opékáme dále obojí dohromady. Osolíme a opepříme, ochutíme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a utřeným česnekem. Když je dušená zelenina zpola měkká, zaprášíme ji moukou a zalijeme vodou a mlékem v poměru půl na půl. Necháme důkladně povařit, a je-li třeba, znovu jídlo okořeníme. Stáhneme polévku s plotny a v mixeru rozmixujeme její obsah, potom ji znovu uvedeme do varu a zahustíme troškou sladké smetany. Při podávání nasypeme do polévky opečené houskové kostičky a na její povrch trochu petrželky nebo pažitky.

Žádné komentáře:

Okomentovat