2. listopadu 2011

Celerová polévka s bramborovými knedlíčky

cibule; sůl; pepř; 2 polévkové lžíce leča; 15 dkg celeru; mrkev; petrželový kořen; 1 - 2 stroužky česneku; mletý kmín; 4 brambory; mletá paprika; svazeček petrželové natě; 10 dkg hrubé mouky; 10 dkg hladké mouky; vajíčko; 1 dl zakysané smetany; citronová šťáva

Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme se špetkou soli. Na to dáme dvě polévkové lžíce leča a vše společně podusíme. Až se nám dušením odpaří voda až na omastek, přidáme 10 dkg celeru pokrájeného na plátky, jednu mrkev a jeden petrželový kořen. Okořeníme solí, pepřem, utřeným česnekem a špetkou mletého kmínu. Když už je dušená zelenina napůl hotová, zalijeme vodou a přisypeme dva brambory nakrájené na kostičky. Uvedeme do varu, posypeme mletou paprikou a jemně nasekanou petržleovou nať. Bramborové knedlíčky si uděláme ze směsi 10 dkg hrubé mouky a 10 dkg hladké mouky, do které po smíchání nastrouháme dva vařené brambory, přidáme jedno vajíčko a špetku soli, 5 dkg strouhaného celeru a 1 lžíci zakysané smetany. Vše důkladně prohněteme a vypracujeme hmotu, ze které vytvarujeme knedlíčky. Ty potom vhodíme do vařicí polévky, ve které se nám uvaří přibližně za 10 minut. Nakonec dochutíme několika kapkami citronové šťávy a těsně před podáváním přimícháme do polévky ještě zakysanou smetanu.

Žádné komentáře:

Okomentovat