19. července 2010

Rajská omáčka

60 g hladké mouky,60 g másla, 1 větší cibuli, 5 zrnek celého černého pepře, 2 zrnka celého nového koření, 1 malinký bobkový list, 6 kousku koření hřebíček celý, sůl, cukr krupice, 1 citron, 190 g rajčatového protlaku, 1 litr studené vody

Do hrnce dáme 60 g másla a pozvolna jej rozpouštíme. Nakrájíme 1 větší cibuli na drobno a dáme ji do hrnce s rozpuštěným máslem. Necháme cibuli zesklovatět. Poté vsypeme 60 g hladké mouky a připravíme si světlou jíšku. Pozor ať se cibule nepřipálí.Po opražení mouky sundáme hrnec z plotny a zalijeme 1 litrem studené vody. Důkladně rozmícháme vodu s jíškou. Hrudky by se  ne mněly vytvářet. Po rozmíchání vody a jíšky přidáme do hrnce 2 ks celého nového koření (kuličky), 5 ks kuliček černého pepře,kousek nebo celý malý bobkový list, 6 kousků koření hřebíček v celém stavu, dále do hrnce přidáme 190 g  rajského protlaku.Vše dukladně rozmícháme a hrnec vrátíme na plotnu.Za stálého míchání zahříváme hrnec do bodu varu. Když začne omáčka houstnout a bublat tak snížíme teplotu tak, že omáčka bude jen probublávat. Za stálého míchání necháme mouku provařit cirka tak po dobu 6 minut.Poté hrnec sundáme z plotny a necháme na 5 minut odstát. Po 5 minutách přecedíme omáčku přes cedník a tak se zbavíme. použitého koření, cibule.Po scezení onáčku nejprve osolíme dle chuti individuálně (pozor sůl zvedená krevní tlak). Po osolení vylisujeme z půlky citónu šťávu a okyselíme s ní omáčku (dle libosti a chuti). Nakonec cukrem do sladíme do sladkokyselé chuti opět dle libosti a chuti. Nakonec omáčku nachvíli prohřejeme, aby byla při podávání teplá. K omáčce se hodí dušená nebo vařená rýže,různé těstoviny, přírodní plátky z falešné nebo pravé svíčkové, nobo vařené hovězí maso,plněné papriky. Dále se dá omáčka naředit přidáním vody na rajskou polévku do které se přidá uvařená rýže a nakaždou porci polévky se nasype strouhaný sýr. Polévka se dá mírně dokořenit polévkovým kořením Maggi. 

Žádné komentáře:

Okomentovat