23. července 2010

Radavská polévka

1 sáček kysaného zelí, 1 krabice (sáček) předvařených fazolí, 1 kg uzených vepřových žeber, 4  brambory, 1 ks uzené koleno (i jiné uzené maso asi ve stejné váze), 1-2 cibule, 1 noha dunajské klobásy (i jiné), 1 lžíce sádla, 100 g anglické slaniny vcelku, sůl, pepř, majoránka, glutasol (není podmínkou), mletý kmín, 2 hrsti sušených hub, 3-4 stroužky česneku, 2 kostky hovězího vývaru, tmavá jíška dle potřeby (není nutná), sladká mletá paprika, pitná voda dle potřeby

Nejdříve si namočíme houby (můžeme použít i čerstvé). Potom dáme vařit uzená žebra a uzené koleno (uzenou vodu nevylévat ! ! !). Nakrájíme klobásu, anglickou slaninu a na sádle osmažíme. Přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme do zlatova, zasypeme mletou paprikou,  přidáme kysané zelí, chvíli podusíme a zalijeme vodou, která nám zbyla z uzeného masa. Přidáme  namočené sušené houby, nadrobno nakrájené brambory, masové kostky a vaříme až se brambory skoro rozvaří. Pak přidáme předvařené fazole asi na deset minut až změknou. Polévku mírně zahustíme, dochutíme česnekem, pepřem, solí, majoránkou, přidáme obrané a nakrájené uzené maso a nakonec dopilujeme konečnou chuť glutasolem, či jiným kořením dle chuti. Polévka by neměla být hustá, ale spíše polořídká.

Žádné komentáře:

Okomentovat