11. června 2013

Staročeská houbová koprovka

1,5 l vody, 4 brambory, 0,5 l sladké smetany, 0,5 hrnku zavařených sladkokyselých hub, 2 polévkové lžíce sterilovaného kopru, větší cibule, 2 polévkové lžíce hladké mouky, kostka bujonu /masox/, lžička kmínu, pár plátků nebo hrst strouhaného eidamu, špetka soli, polévková lžíce octa (podle chuti)

Do připraveného hrnce vlijeme vodu, nakrájenou cibuli, kmín a houby a dáme vařit. Oloupané brambory nakrájíme na kostečky. Propláchneme je pod vodou v sítu a okapané nasypeme do polévky. Přidáme bujón a vaříme je doměkka. Ve smetaně rozmícháme důkladně mouku a postupně, za stálého míchání, přiléváme do polévky. Dobře promícháme a uvedeme do varu. Až přijde polévka k varu, přidáme kopr, promícháme a necháme chvíli povařit. Podle chuti přisolíme a můžeme přidat lžíci octa. Před podáváním poklademe nebo posypeme eidamem.

Žádné komentáře:

Okomentovat