23. července 2012

Teplý banánový moučník na neděli

2 vejce,4 zralé banány (vidličkou rozmačkané),150 g bílého jogurtu,40 g rozpuštěného másla,vanilkový cukr,300 g hladké mouky,150 g tmavého hnědého cukru,vrchovatá lžička mleté skořice,lžička prášku do pečiva,lžička jedlé sody
kávový sirup: 160 g cukru,180 ml vody,lžička instantní kávy
Předehřejte troubu na 180 ºC. Kulatou formu o průměru 20cm vymažte máslem, a dno vyložte pečícím papírem – dobře k tuku přilne. V robotu nejprve ušlehejte vejce, poté přidejte cukr (vanilkový i hnědý) a šlehejte pět minut. Přidejte jogurt, banány, skořici a nechte dobře promíchat. Nakonec přisypte přes jemný cedník nebo síto i mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. Zamíchejte s rozpuštěným máslem a přemístěte do připravené formy.Dejte péct do trouby asi na 50 minut. Po vytažení z trouby nechte ještě 5 minut stát, potom překlopte na kovovou mřížku a opatrně sloupněte pečící papír. Do kastrůlku dejte suroviny na kávový sirup. Na středním ohni zahřívejte, až se káva a cukr rozpustí, ale nevařte.Polovinou sirupu přelijte upečený moučník, druhou polovinu si uschovejte na servírování. Podávejte se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou a džbánkem kávového sirupu.

Žádné komentáře:

Okomentovat