14. září 2010

Tvarohový závin

125 g másla, 250 g hladké mouky, špetka soli, 6 žloutků, 750 g netučného tvarohu, 100 g rozinek sultánek, 2 lžíce meruňkového likéru nebo rumu, 2 bílky, 200 g cukru, kůru z citronu, 10 g škrobové moučky, 100 g strouhanky, 1-2 lžíce moučkového cukru

20 g mása rozpustíme. Mouku se špetkou soli nasypeme na vál a uprostřed vyhloubíme důlek.Nalijeme do něj tekuté máslo se 2 žloutky a pomalu přidáváme zhruba 125 ml vlažné vody.Vše rukama prohněteme,až je těsto lesklé a pružné a potom jím několikrát udeříme o vál.Těsto přiklopíme nahřatou mísou a necháme odpočinout. Sultánky promícháme s likérem. Tvaroh dáme okapat.Cukr,30 g másla,4 žloutky a citronou kůru vyšleháme do pěny.Do žloutkové směsi vmícháme tvaroh,škrobobou moučku,rozinky a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Rozpustíme 75 g másla, Utěrku posypeme hrubou moukou a těsto na ní vyválíme na obdélník (55 x 70 cm). Potřeme jej částí másla a posypeme strouhankou.Na polovinu těsta rozdělíme náplň,okraj necháme volný. Těsto zavineme pomocí utěrky z užší naplněné strany a konce založíme.Závin dáme spojem dolů na plech s pečícím papírem, opět potřeme máslem a při teplotě 225°C pečeme 30-40 minut.Během pečení ještě potírámě zbylým máslem.Po upečení posypeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat