14. září 2010

Bramborový závin

750 g vařených brambor, vejce, 350 g hrubé mouky, lžička prášku do pečiva, sůl, sádlo na polití, bílek, cibulka
náplň : cibule, 2 lžíce sádla, 300 g měkkého salámu, strouhaná houska na zahuštění
příloha : dušené zelí nebo volské oko se špenátem
Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájený salám (můžeme použít i kousek vařeného uzeného masa), osmahneme a zahustíme trochou strouhanky. Oloupeme studené brambory, nastrouháme nebo prolisujeme, osolíme, smícháme s moukou, práškem do pečiva a vejcem. Vypracujeme tužší těsto, rozválíme je na větší obdélník a na povrch rozetřeme náplň. Bramborové těsto svineme, okraj potřeme bílkem a závin vložíme do kastrolu s vařící osolenou vodou. Vaříme 10 minut (dle velikosti). V průběhu varu si na troše sádla osmahneme cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Vařený závin opatrně vyjmeme, nakrájíme na plátky, posypeme smaženou cibulkou, pokapeme sádlem a podáváme se špenátem a volským okem nebo s dušeným zelím.

Žádné komentáře:

Okomentovat