14. září 2010

Pivní závin

60 dkg hladké mouky, kostka ztuženého tuku, 1/4 l světlého piva jakékoliv značky, špetka soli, jablka, meruňky, strouhanka, máslo, skořice, mleté ořechy nebo kokos, cukr, rozinky

Do mouky v míse nastrouháme tuk, přidáme sůl a nalijeme pivo. Rukama zpracujeme na hladký bochánek, který odložíme jen na tu chvíli, co si připravíme suroviny do náplně - jablíčka (letní nemusíme ani loupat) nakrouháme na lístky, na másle osmažíme strouhanou housku. Těsto rozdělíme na 4 díly. Vyválíme co nejtenší placku - správně zpracované těsto se nelepí na pracovní desku ani netrhá - placku posypeme osmaženou houskou, poklademe jablíčky, pocukrujeme, přidáme rovnoměrně mletou skořici, rozinky, kdo ještě má, přidá vlašské ořechy nebo i kokos, toto všecko pokapeme rozpuštěným máslem, kraje nalevo a napravo založíme, aby se to bokem nevysypávalo a závin stočíme. Tak uděláme všechny 4 záviny. Pečeme ve vyhřáté troubě, během pečení potíráme rozpuštěným máslem. Vychladlé krájíme na řezy a pocukrujeme. První den je závin křehký, druhý den vláčný a proleželý. 

Žádné komentáře:

Okomentovat