14. září 2010

Jablkový závin s chutnou naplni

600 g hladké mouky, 100 g rozpuštěného vlahého sádla, 2 celá vejce, 1/4 l vlažného mléka, sůl
náplň : jablka dle potřeby, strouhané nebo sekané ořechy, mletý mák, krystalový cukr, skořice, máslo
Na vále důkladně zpracujeme všechny přísady v hladké tužší těsto. Uděláme váleček, který rozdělíme na 6 kousků. Z každého utvoříme bochánek, uložíme na podnos, překryjeme nádobou a necháme odpočinout. Jablka oloupeme a nastrouháme na kolečka.Bochánky postupně vyvalujeme na velmi tenký plát,nejlépe obdélníkového tvaru ( dobře se potom stáčí),poklademe hustě jablky, posypeme cukrem se skořicí,ořechy nebo mákem, nastrouháme vločky másla.Pak těsto svineme, konce založíme dospodu, uložíme na pečící papír na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 250°C. Po zrůžovění snížíme teplotu na 200°C  a dopečeme. Po vychládnutí pokrájíme a pocukrujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat