22. dubna 2010

Špagety s mořskou omáčkou

sůl, pepř, 400 g špagety, 1 lžice oregano, 4 lžice olivový olej, 900 g srdcovka v lastuře ,3 stroužky prolisovaný česnek, čili papričky mleté špetka, 900 g oloupaná nakrájená rajčata, 60 g ochucené olivy

Srdcovky dáme do mísy, přelijeme mírně osolenou vodou a necháme 30 minut stát. Propláchneme je studenou tekoucí vodou a očistíme kartáčkem případný písek z lastur. Srdcovky s polámanými schránkami a ty, které se po zaťukání nožem na schránku neuzavřou nepoužíváme! Na velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme česnek a chilli papričky a opékáme je asi 2 minuty. Vmícháme rajčata, olivy a oregano (dobromysl) a směs za častého míchání dusíme, dokud se rajčata nezačnou rozpadat. Pánev přikryjeme poklicí a omáčku dusíme ještě 10 minut. Špagety uvaříme podle návodu na obalu tak, aby byly měkké. Zároveň však musí být pevné. Důkladně je scedíme a asi 125 ml tekutiny v níž se špagety vařily, odložíme. Do omáčky vmícháme srdcovky a odloženou tekutinu, v níž se vařili špagety. Vaříme 5 minut. Srdcovky, které se během vaření neotevřou, vyhodíme. Omáčku přelijeme do velkého hrnce. Do omáčky přidáme špagety, podle chuti osolíme a opepříme, a pokrm promícháme pomocí dvou vařeček. Rozdělíme na talíře a ihned podavame.

Žádné komentáře:

Okomentovat