22. dubna 2010

Cikánský guláš s bramborami

2 lžíce oleje, 100 g špeku nebo slaniny, 4 větší cibule, 2 stroužky česneku, směs koření"Maďarský guláš", 500 g vepřového masa (hovězí, skopové, krůtí stehna), 150 g klobásy (nejlépe paprikové) nebo uzeniny, 500 g brambor, sůl, 2 sladké papriky (červená a zelená), 3 rajská jablíčka, 2 okurky (sterilované ve sladkokyselém nálevu), 1 lžíce kečupu, jíška na zahuštění

Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou slaninu. Když slanina zesklovatí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené stroužky česneku. Zpěníme a když začne cibule zlátnout, zasypeme rovnoměrně kořenící směsi "Maďarský guláš". Opatrně ještě chvíli restujeme do ztmavnutí. Přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso. Maso za stálého míchání opékáme a ode dna pečlivě seškrabujeme nánosy až do úplného vysmahnutí šťávy. Podlijeme asi 500 ml vody a dále dusíme maso až do změknutí (v tlakovém hrnci - cca 15 minut.). Guláš doplníme horkou vodou do jednoho litru, přivedeme k varu, osolíme a postupně přidáváme na kolečka nakrájené klobásy, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, na proužky nakrájenou čerstvou papriku, nakrájená rajská jablíčka a na kolečka nakrájené okurky. Vaříme ještě na mírném ohni (cca 10 - 15 minut) až jsou brambory měkké. Pokrm zjemníme kečupem (sladkým nebo ostrým) a dle potřeby naředíme vodou nebo zahustíme tmavší jíškou. Dochutíme solí a cayenským pepřem. Podáváme s čerstvým tmavým chlebem, nebo to jíme jen tak bez ničeho.

Žádné komentáře:

Okomentovat