1. března 2013

Jednoduche zapečené makaróny

250 g makarónů, sůl, pepř, muškát ,100 g másla , cibule ,80 g mouky, 0,5 l mléka , lžička strouhané citrónové kůry ,200 g bylinkového taveného sýra (smetanového) , svazek petrželky ,tuk na formu ,2 lžíce strouhanky 

Zatím co vaříme makaróny „al dente“, rozpustíme máslo, a necháme na něm zesklovatět usekanou cibuli. Za míchání přidáme mouku, necháme osmahnout do světležluta. Postupně za míchání přilijeme mléko a mícháme, až se začne vařit. Povaříme 15 minut. Mezitím slijeme makaróny. Omáčku okořeníme pepřem, muškátem, přidáme tavený sýr a za míchání necháme na okraji plotny roztavit. Přidáme sekanou petrželku. Formu vymastíme a dáme do ní těstoviny ve 2-3 vrstvách, vždy zalijeme hustou omáčkou. Nakonec přelijeme zbytkem omáčky. Posypeme strouhankou a obložíme vločkami másla. Zapékáme 30-35 minut při teplotě 200-220°C. Uvaříme hustý bešamel, jak je uvedeno, ale nepřidáváme tavený sýr, nýbrž jen sekanou pažitku (petrželku). Těstoviny vrstvíme do formy, každou vrstvu zalijeme omáčkou a sypeme hustě strouhaným sýrem. Ukončíme omáčkou, posypeme zbylým sýrem a strouhankou a dokončíme jako v předpise.

Žádné komentáře:

Okomentovat