3. srpna 2012

Řízky a la Louis

4 vepřové řízky, 1.25 dl bílého vína, 30 g másla, 3 lžíce rostlinného oleje,10 rajčat, cibule, 1/4 l smetany, hladká mouka, sůl, mletý pepř

Řízky naklepeme, obalíme v mouce a zprudka opečeme po obou stranách na polovině másla a oleje. Potom je osolíme, opepříme, zalijeme vínem a necháme dusit do měkka. Můžeme přidat i sklenku koňaku. Rajčata rozpůlíme, posolíme, opepříme a na každé přidáme na špičku nože cukr. Pak všechna rajská jablíčka osmažíme na zbytku oleje a másla, na kterém jsme zpěnili cibulku. Rajčata klademe na tuk rozříznutou stranou a teprve po chvíli je opečeme i z druhé strany. Během pečení je ještě propichujeme vidličkou,aby šťáva lépe vytékala. Když šťáva zhoustne, odstavíme z ohně. Asi deset minut před podáváním znovu zahřejeme, zalejem smetanou a docela malou chvilku ještě dusíme.Hotové řízky klademe na servírovací mísu tak, že kolem masa naaranžujeme věnec z pečených rajských jablíček. Nejdříve zalijeme maso šťávou z vína a potom opečená rajská jablíčka omáčkou ze smetany. Teprve na míse vytvoří obě šťávy jídlo s neočekávanou chutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat