7. srpna 2012

Mexický guláš se sýrem

600 g předního (nebo zadního) hovězího masa,80 g sádla (nebo oleje),2-3 střední cibule,2 lžičky mleté sladké papriky,sůl,1/2 lžičky drceného kmínu,rovná lžička majoránky,2 lžíce hladké mouky,2 stroužky česneku,1/4 l vývaru z masoxu,100 g strouhaného sýra, 3 lžíce kečupu

Nejdříve si opláchneme a osušíme maso a nakrájíme ho na kostky. Potom si oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Připravíme si vývar buď z masoxu, nebo necháme v horké vodě rozpustit kostku "gulášová šťáva" připravená tekutina nám bude sloužit na podlévání. V kastrolu si nechám rozpálit sádlo (lze použít i olej, ale výsledná chuť je trochu jiná), na něm osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso a po všech stranách ho orestujeme. Potom ho poprášíme hladkou moukou a necháme trochu opražit. Přidáme mletou sladkou papriku, sůl, drcený kmín, prolisovaný česnek, vše zamícháme a opět trochu osmahneme. Potom za stálého míchání postupně podléváme vývarem až je maso "zatopené". Přidáme majoránku a kečup, promícháme a pod pokličkou necháme maso dusit doměkka. Občas zkontrolujeme, zamícháme, případně přilijeme vývar.Když je maso měkké, guláš ochutnáme a případně přichutíme. Můžeme přidat i dvě lžíce sterilovaného hrášku,který necháme pouze prohřát. Na talíři guláš posypeme nahrubo strouhaným sýrem a případně i na nudličky rozkrájenou šunkou. Vhodnou přílohou je rýže, knedlík či chléb, hodí se zapít pivem. Poznámka: Vzhledem k delší době úpravy masa se vyplatí dělat v papiňáku. Papinův hrnec zavíráme v okamžiku, kdy se maso má dusit a odkryjeme po 35 až 40 minutách.

Žádné komentáře:

Okomentovat