23. listopadu 2018

Směs do salátů-zavařovaní

200 g čerstvého hrášku., 900 g mrkve., 300 g celeru., 300 g cibule., 600 g okurek., 1/8 l octa., 14 g soli., 35 g cukru., 5 tabletek umělého sladidla
Hrášek vyloupeme z lusků. Mrkev a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Aby celer zůstal pěkně bílý, můžeme jej na chvilku dát do vody s několika kapkami octa a potom nechat okapat. Cibuli oloupeme a také pokrájíme na kostičky. Okurky opatrně očistíme jemným kartáčkem, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Připravíme si nálev: svaříme ½ l vody s octem, přidáme cukr, sůl a umělé sladidlo. Krátce povaříme a sejmeme z plotýnky. Očištěnou nakrájenou zeleninu dáme do větší mísy a důkladně promícháme. Sklenice a víčka umyjeme a opláchneme vodou. Směs naplníme do sklenic, zalijeme nálevem, uzavřeme víčky a při teplotě 85 stup. C sterilujeme po dobu 30 minut. Pak sklenice opatrně vyjmeme z hrnce, necháme vychladnout a uložíme na chladné a tmavé místo. Míchanou zeleninu využijeme zejména při přípravě bramborového salátu nebo jako oblohu různých pokrmů.

Žádné komentáře:

Okomentovat