22. listopadu 2018

Jahodový s meduňkou

1,3 kg bezvadných zralých jahod., 300 g pískového cukru., 4 snítky meduňky
Nálev přpravíme svařením 8 dl vody s cukrem. Pevné, vyzrálé jahody zbavíme stopek a lístků, pečlivě opláchneme vo studené vodě a urovnáme do čistých sklenic. Plody lehce setřeseme, přidáme několik omytých lístků meduňky a zalijeme teplým cukerným roztokem. Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do hrnce s teplou vodou a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 stup. C. Po ukončení sterilace sklenice vyjmeme, necháme do druhého dne vychladnout a uložíme v temnu. Jahody – královny zahrad – jsou nejúžasnější čerstvé, ale kdo by pohrdl lahodným kompotem uprostřed zimy.

Žádné komentáře:

Okomentovat