23. listopadu 2018

Rajská jablíčka v pikantním nálevu

10 – 14 rajčat., 3 kuličky nového koření., ½ KL žlutých hořčičných semínek., 2 bobkové listy., 2 kuličky pepře., 7 dl octa., 35 g soli
Rajčata můžeme konzervovat oloupaná i ve slupce. Slupky je zbavíme takto: Omytá rajčata vložíme do cedníku a ten ponoříme do vroucí vody. Po 2 minutách jej vyjmeme, ponoříme do studené vody a stáhneme slupku. Jestliže slupka nevadí, pak rajčata jen omyjeme a vložíme do sklenice. Větší nebo tvrdá rajčata můžeme nakrájet na čtvrtky či silnější plátky. Na nálev přivedeme k varu 2,5 dl vody, přilijeme ocet, osolíme a necháme vychladnout. Ve sklenicích rajčata prokládáme propláchnutým kořením. Plné sklenice zalijeme studeným nálevem ak, aby byla všechna rajčata ponořená. V horké vodě pak dobře omyjeme dřevěné vařečky, které vzepřeme o vnitřní stěny sklenice. Zabráníme tak vyplávání rajčat na hladinu. Sklenice přikryjeme dvojitým celofánem, který pevně převážeme provázkem, a uložíme na tmavé chladnější místo.

Žádné komentáře:

Okomentovat