22. listopadu 2018

Jablečný kompot s mandlemi a rybízem

300 g pískového cukru., 1,6 kg tvrdších jablek., lžyčku kyseliny citronové., 200 g červeného rybízu., 32 půlek loupaných mandlí., citron, kůrku použijeme na spirálky., citron limetku., 4 kousky celé skořice na ozdobu
Litr vody a cukr svaříme na sirup. Jablka omyjeme, ale neloupeme,jen podélně překrojíme na čtvrtky. Odstraníme stopky, jádřince a ihned je vložíme do studené vody, ve které jsme rozpustili lžíčku kyseliny citronové (zabrání zhnědnutí ovoce). Rybíz opláchneme a otrháme od třapin. Citron i limetku pečlivě omyjeme; citron oloupeme, aby z kůry vznikla spirálka, zbytek nakrájíme na kolečka. V několika čtvrtkách jablek uděláme kapsičky a zasuneme do nich půlky mandlí; jablka rovnáme do sklenic, prokládáme kuličkami rybízu, kolečky citronu a limetky. Do každé sklenice vložíme kousek skořice ovinutý spirálkou citronové kůry. Naplněné sklenice zalijeme teplým cikerným roztokem, uzavřeme je víčky, vložíme do hrnce s teplou vodou a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 stup. C. Po ukončení sterilace sklenice s kompotem opatrně vyjmeme a necháme do druhého dne vychladnout. Potom uložíme v chladu a temnu.


Žádné komentáře:

Okomentovat