22. listopadu 2018

Broskve v brandy

1,5 kg tvrdých broskví., l vody., 1,5 kg želírovacího cukru (krystalu)., 300 ml kvalitní brandy., kandované třešně
Koření: lusky vanilky., malá tyčinka skořice., 3 -4 celé kardomomy., 4 hřebíčky
Broskve blanšírujeme několik sekund v horké vodě. Poté sloupneme malým nožem a vypeckujeme je přektojením na polovinu. V hrnci svaříme malé množství vody a cukru, sebereme pěnu a necháme „probublávat“ asi 5 minut, aby vznikl sirup. Vložíme půlky broskví, uvedeme do varu a jemně povaříme. Ovoce vyndáme a necháme vychladnout. 600 ml sirupu, zbývající cukr a sáček koření (do bavlněné látky vložíme všechno koření a pevně zavářeme, vytvoříme pytlíček) dáme do mensího hrnce a za stáleho míchaní uvedeme do varu, odpřníme a prudce vaříme až dosáhneme 104 stup. C. Necháme chvíli zchladnout a vmícháme bradny. Do středu každé broskve vložíme kandovanou třeše¨, kterou můžeme upevniř páratkem. Ovoce volně naskládáme do sklence. Ze sirupu vyjmeme sáček s kořením. Broskve zalijeme sirupem tak, aby byly potopené. Sklenicí jemně zatřeseme, aby se uvolnil všechen vzduch. Uzavřeme. Broskve jsou připravené ke konzumaci za 2 týdny, ale prolezením se jejich chuř zjemní.

Žádné komentáře:

Okomentovat